Zelf aannemers zoeken of bouwbedrijf inschakelen? 5 knopen om door te hakken
Zelf aannemers zoeken om onze woning te bouwen of kies je een algemeen aannemer? Stel jezelf deze vijf vragen en word een pak wijzer.1. Ben je bereid om te bellen, bellen, bellen?
Bouwen met verschillende aannemers betekent vele telefoontjes doen en nog meer mails versturen. Dat begint al bij het opvragen van de allereerste offerte. En dan maar hopen dat je vraag meteen gehoor krijgt. Of dat je überhaupt antwoord krijgt.
Weet bovendien dat je niet alleen op zoek moet gaan naar een ruwbouwaannemer, ramenleverancier, sanitairbedrijf enzovoort. Ook de communicatie met je gemeente, met architecten, EPB-verslaggevers, grondsonderingsbedrijven, stabiliteitsingenieurs, noem maar op… is voor eigen rekening.
Kies je voor een sterk bouwbedrijf, dan neemt één partij alle communicatie voor jou in handen. Van het eerste papierwerk tot de laatste opleveringsdocumenten. Bij Marchetta staat met onze bouwadviseur, klantenbegeleider en werfleider zelfs een volledig team tot jouw beschikking.
2. Ben je een straffe onderhandelaar?
Een mooie en eerlijke prijs staan bij elke bouwer voorop. Wie zijn aannemers zelf zoekt, moet daarom over sterke onderhandelingsskills beschikken om telkens opnieuw zijn slag te slaan. Maar ook over veel geduld en inzicht en technische kennis om verschillende offertes op te vragen en met elkaar te vergelijken.
Ga je resoluut voor een algemeen aannemingsbedrijf? Dan dien je alleen een wijze keuze te maken tussen hun offertes. Zodat je de maanden nadien enkel nog hoeft te focussen op het kiezen van je interieur.
3. Hoe hard ben je gesteld op je vrije tijd?
Zelf je aannemers zoeken, betekent ze ook zelf opvolgen. En op ieder moment klaarstaan om eventuele problemen op te vangen. Zoals de chapper die plots aangeeft dat hij pas twee weken later kan komen, terwijl de pleisterwerker op dat moment al bezig hoort te zijn.
Bovendien, om de prijs zoveel mogelijk te drukken, probeer je hier en daar ook zelf iets in handen te nemen. Zoals zelf je dak isoleren, eventueel de sleuven slijpen voor de elektriciteitswerker… Da’s dus ook voor ’s avonds na het werk of in het weekend.
Al deze zorgen vallen bij een algemeen bouwbedrijf volledig weg. Zowel de timing als je budget zijn onderling afgesproken en liggen vast. En daarom kan jij je vrije tijd besteden aan dingen die je echt leuk vindt.
4. Hoe belangrijk zijn financiële garanties voor jou?
We zeiden het al: een algemeen aannemer spreekt een vast budget met je af. En een goede algemeen aannemer houdt zich hier ook volledig aan. Bij afzonderlijke aannemers is de kans op ongewenste meerkosten veel groter door bijvoorbeeld een foutje van één van hun voorgangers. Ongeacht wat er op de oorspronkelijke offerte stond.
Bovendien is het voor individuele aannemers ook eenvoudiger om de verantwoordelijkheid af te schuiven bij eventuele fouten. Hoe dan ook, jij blijf wellicht met de extra kosten achter als niet alles verloopt zoals gepland.
5. En wettelijke garanties?
De wet-Breyne. Het zegt je misschien niet meteen iets, maar deze wet biedt je als bouwer extra wettelijke en financiële garanties tijdens de bouw van je woning. Zoals maximale voorschotpercentages en betalingen in schijven, verplichte voorlopige en definitieve opleveringen, duidelijk omschreven verantwoordelijkheden en bescherming in geval van niet-nagekomen afspraken.
Tenminste, als je met een algemeen aannemingsbedrijf in zee stapt. Deze wet geldt niet voor bouwtrajecten met individuele aannemers.
Is zelf een aannemer zoeken toch niets voor jou?
Dan hopen we dat we je eens bij ons op de koffie mogen ontvangen. Goeie koffie! Om eerst te horen wat jij verwacht van je toekomstige woning. Zodat wij je daarna kunnen laten zien hoe wij er een echte familiewoning van maken. Maak hier een afspraak en we laten je snel iets weten.